Facebook YouTube

Vraag en antwoord

Hoe weet ik welke scootmobiel voor mij geschikt is?

De keuze van uw scootmobiel is erg afhankelijk van uw persoonlijke situatie. De keuzewijzer op de homepage helpt u op weg bij het kiezen. Een ergotherapeut en uw dealer kunnen u verder op pad helpen. De scootmobielen op onze website kunnen met diverse accessoires worden uitgerust. Aarzel niet te vragen naar aanpassingen die nodig zijn in uw specifieke situatie.

Welke scootmobiel is beter voor mij, een 3-wieler of een 4-wieler?

Voor een deel is dat afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. Beiden zijn stabiel en veilig, maar een 4-wiel voelt stabieler aan. Daar tegenover staat dat een 3-wieler wat lichter stuurt. Kijk hier voor meer informatie.

Moet ik mijn scootmobiel verzekeren?

Het is in Nederland verplicht om uw scootmobiel WA te verzekeren. Mocht u per ongeluk ergens schade veroorzaken met uw scootmobiel, dan is deze schade gedekt door de WA verzekering.

Een WA verzekering dekt enkel de schade die u bij een ander veroorzaakt. Als u ook wilt dat uw eigen schade verzekerd is, is het verstandig om een all risk verzekering af te sluiten. Bij de scootmobielverzekering hoort een verzekeringsplaatje, waarop onder andere het jaar van de verzekering vermeld staat. Dit plaatje moet zichtbaar achterop de scootmobiel gemonteerd worden.

 

Welke regels gelden voor het rijden met een scootmobiel?

Scootmobielen vallen voor de wet onder de categorie gehandicaptenvoertuigen en scootmobielen. De scootmobielen op deze website voldoen aan de gestelde eisen. Daarnaast moet u weten dat wanneer de scootmobiel sneller kan dan 10 km/uur kan rijden, er een minimumleeftijd geldt van 16 jaar voor de berijder. Er is geen rijbewijs nodig. Wel is het aan te bevelen om een cursus te volgen, bijvoorbeeld via Veilig Verkeer Nederland. Zie ook deze pagina voor meer informatie.

Hoe ver kan ik rijden met een scootmobiel?

De actieradius van een scootmobiel is voor een belangrijk deel afhankelijk van de capaciteit van de accu. Daarnaast hebben de ingestelde snelheid, buitentemperatuur, gewicht van gebruiker en de bandenspanning invloed op het maximale bereik.

Voor een indicatie zie onderstaand overzicht:

 

 

22 Ah

45 Ah

50 Ah

60 Ah

73 Ah

97 Ah

Solo 3

x

x

x

40 km

50 km

70 km

Solo 4

x

x

x

35 km

45 km

65 km

Mezzo 3

x

x

35 km

40 km

50 km

x

Mezzo 4

x

x

30 km

35 km

45 km

x

Primo 3

x

30 km

x

40 km

x

x

Primo 4

x

28 km

x

38 km

x

x

Vivo

20 km

x

x

x

x

x

 

 

 

 

 

 

Wanneer moet ik de accu's opladen?

 

ƒDe batterijvormige indicator op het scherm toont de resterende accucapaciteit. Laad de accu’s dagelijks op als u veel met de scootmobiel rijdt en om de paar dagen als u weinig rijdt. Dit verlengt de levensduur. Laad de accu’s wel altijd volledig op en voorkom dat de accu's geheel ontladen worden. Geheel ontladen accu's moeten zo snel mogelijk volledig opgeladen worden.

Let op!

 • Nieuwe gelaccu’s moeten ingereden worden. Gelaccu’s beschikken pas na een aantal keer gebruik en opladen over hun volledige capaciteit. Houd daar rekening mee bij uw eerste ritten.
 • Bij lage temperaturen hebben de accu’s een lagere capaciteit. Hierdoor neemt ook de actieradius af.
 • U kunt de meegeleverde accu’s niet overladen, omdat de spanningsbegrenzing de lader automatisch uitschakelt als de accu’s vol zijn.

 

Hoe moet ik de accu's opladen?

 

Bij de scootmobiel zit een acculader waarmee u de scootmobiel kunt opladen. Deze lader stopt vanzelf met laden als de accu vol is.

 1. Steek de stekker van de acculader in het acculaadcontact van de scootmobiel.
 2. Steek de stekker van het netsnoer in een wandcontactdoos.
 3. Maak de laadcyclus van 8 - 10 uur altijd geheel af.

Let op!

 • Het duurt circa 10 uur om een lege accu op te laden; het is daarom verstandig om dit 's nachts te doen.
 • De laadcyclus moet niet onderbroken worden.

 

Hoe ga ik om met hellingen en obstakels?

 

ƒRijd altijd voorzichtig langs een (stoep)rand. Een ongelijke ondergrond verhoogt de kans op kantelen. Ook een zachte of gladde ondergrond verhoogt het risico op gevaarlijke situaties. Rijd een trottoir of verhoging altijd recht van voren op en af en geef hierbij voorzichtig gas. Denk eraan dat uw zwaartepunt zich verplaatst bij het op- en afrijden van een helling. Keer voorzichtig in verband met kantelgevaar.

 

Let op!

 • ƒHet is beter om een trottoir via een oprit op te rijden.
 • De maximale drempelhoogte die u kunt oprijden is 10 cm.
 • Vermijd hellingen steiler dan 10˚. Het (voor- of achteruit) berijden hiervan is gevaarlijk.
 • Gebruik beslist niet de vrijloop op een helling.
 • Er kan overmatige slijtage aan motor en elektrische onderdelen plaatsvinden wanneer langdurig hellingen <10˚ worden opgereden.

 

Mag ik in de regen rijden met mijn scootmobiel?

Onze scootmobielen zijn geschikt voor West-Europese klimaatomstandigheden, dus in de regen rijden met je scootmobiel kan!

Kan ik over alle wegdekken rijden met mijn scootmobiel?

Onze scootmobielen zijn bedoeld voor gebruik op verharde ondergrond.

Wat is de levensduur van een accu?

 

De accu's zijn de brandstof voor uw scootmobiel. Accu's gaan normaal gesproken 2-3 jaar mee, afhankelijk van wijze van laden en de intensiteit van gebuik.

Onze showrooms

Contactpersoon

 

Esther staat voor u klaar!

Mobiliteit biedt de vrijheid om je eigen weg te kiezen en zelfstandig deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Met onze scootmobielen willen we daar graag een bijdrage aan leveren. Wilt u meer weten over onze scootmobielen of graag een proefrit maken?

Neem vrijblijvend contact op. Esther en haar collega's helpen u graag verder!

Bel:
Mail:

085 - 104 5050
esther@mijnscootmobiel.nl

 

 

 

Life & Mobility B.V.
Logistiekweg 7
7007 CJ Doetinchem

 

Mijnscootmobiel is een initiatief van: