Vijf mooie kastelen om te bezoeken
Kasteel Hoensbroek (Limburg)
Kasteel Hoensbroek of Gebrookhoes is een van de grootste kastelen van Nederland. Het oudste gedeelte van het kasteel, met name de hoge ronde toren, dateert van rond 1360, toen Herman Hoen het verbouwde. Vanwege zijn, voor Limburg, zeer strategische ligging aan de belangrijke handelsroutes naar Maastricht, Aken en Keulen werd het kasteel in opeenvolgende fasen uitgebouwd tot de grootste burcht tussen Maas en Rijn. Het bevat 67 zalen, vertrekken en ruimtes. Voor meer informatie over het kasteel en de bezoekmogelijkheden klik hier.
Kasteel Hoensbroek is goed toegankelijk voor minder validen. Het is één van de weinige kastelen met een lift en is grotendeels rolstoeltoegankelijk.
Het Muiderslot (Noord-Holland)
Het Muiderslot is een nog in goede staat verkerend middeleeuws kasteel in het Noord-Hollandse Muiden, gebouwd na 1350 en een Rijksmuseum sinds 1878. Het slot is waarschijnlijk in het laatste kwart van de 13e eeuw gebouwd en veel van de inrichting dateert uit de 17e eeuw, maar is er pas later neergezet. Het Muiderslot is prima te bezoeken voor een dagje uit. Ze bieden diverse activiteiten aan, zoals de Torenroute, de Gouden Eeuw rondleiding en bezoek de prachtige tuinen. Ook zijn er gedurende het jaar diverse tentoonstellingen in het Muiderslot.
Kasteel De Haar (Utrecht)
Een bezoek aan Kasteel de Haar voert u terug naar de hoogtijdagen van het kasteel en haar bewoners en de enorme rijkdom waarin de internationale jetset aan het begin van de 20ste eeuw leefde. De Haar toont de on-Nederlandse weelde waarin de bewoners en hun gasten leefden met een schat aan kunst- en cultuurhistorie.
Er zijn maar weinig kastelen in Nederland die zo voldoen aan het ideaalbeeld, dat men zich maakt van een Middeleeuwse burcht met torens en transen, met grachten, poorten en ophaalbruggen als Kasteel de Haar.
Geniet van de stijltuinen rond het kasteel of duik dieper het landschapspark in. Het park heeft alles om een middagje heerlijk te genieten: statige lanen met hoge bomen, kronkelige paadjes langs het parkbos, slingerende vijvers en romantische bruggetjes, bijzondere stijltuinen, een doolhof en een hertenkamp.
Na een bezoek is het mogelijk om op de picknickweide van uw eigen meegebrachte picknick genieten, maar u kunt natuurlijk ook lekker laten verwennen op het terras van het Tuynhuis. Met een scootmobiel is het niet mogelijk om de etages van het kasteel te bezoeken, wel is de begane grond, de tuinen en het park goed bereikbaar met een scootmobiel.
Huis Bergh (Gelderland)
Het middeleeuwse kasteel Huis Bergh is gelegen in de stad ’s-Heerenberg in de Gelderse Achterhoek, niet ver van de grens met Duitsland. Kasteel Huis Bergh is omgeven door een gracht en half omsloten door een oude vestingwal. Het is enorm rijk aan verhalen: of het nu gaat over de kunst of de historie, er is veel over te vertellen. Hiervoor is er een gratis audiotour georganiseerd door het kasteel. Kasteel Huis Bergh is toegankelijk voor scootmobielgebruikers, alleen de bovenste verdieping en toren zijn per trap te bereiken.
In de directe omgeving van het kasteel bevindt zich De Plantage (een 18e eeuws parkbos). Wat verderop strekt het Bergherbos zich uit over het landschap. Het grootste gedeelte van het bos dat tussen ’s-Heerenberg, Zeddam en Beek ligt behoort ook tot de bezittingen van Huis Bergh en is zeer geschikt voor een mooie toertocht.
Slot Loevenstein (Gelderland)
In het oerhollandse rivierenlandschap, waar Maas en Waal samenkomen, liet ridder Dirc Loef van Horne in 1361 zijn kasteel bouwen. Hij gebruikte het als woonhuis, van waaruit hij rooftochten kon houden en illegale tol kon heffen. De meest markante periode in de geschiedenis van het slot is, dankzij Hugo de Groot, ongetwijfeld de staatsgevangenis. In het kasteel, de voorburcht en het soldatendorp is voor iedereen vanalles te beleven. In het museum leert u over Hugo de Groot, de Middeleeuwen en de Hollandse Waterlinie.
U kunt naast het bezoeken van het kasteel ook een kopje koffie of thee met iets lekkers nuttigen in de Taveerne. Klik hier voor meer informatie.